|
|
|
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، رئیسیجمهوری آمریکا در ادامه ادعاهایش درباره مذاکرات هستهای ایران این بار پس از حصول دو طرف گفتگوهای هستهای به جمعبندی مذاکرات مدعی شد «تحریمها بود که ایران را به میز مذاکره آورد».
به گزارش نیویورک تایمز، باراک اوباما ساعاتی پس از پایان مذاکرات وین در مصاحبه 45 دقیقهای با توماس فریدمن خبرنگار ارشد این روزنامه آمریکایی مواضع خود درباره مذاکرات هستهای ایران را مطرح کرد.
وی درباره مذاکرات هستهای با ایران مدعی شد: «ما این توافق را بر این مبنا که در حال تغییر رژیم داخل ایران باشد ارزیابی نمیکنیم و یا اینکه این توافق را بر این اساس که همه مشکلاتی که رد آن به ایران برمیگردد را حل کند و یا همه فعالیتهای شرورانه آنها در سطح جهان را از بین ببرد. ما این توافق را بر این اساس ارزیابی میکنیم که ایران نتواند به بمب هستهای برسد و این قول اساسی و ابتدایی من در گفتگو با نخستوزیر نتانیاهو بود و این همیشه مورد بحث بود».
اوباما افزود: «آنچه من قادر به گفتن درباره آن هستم این است که ما قادریم ثابت کنیم این توافق قاطعترین راه و مسیری است که در آن ایران به سلاح هستهای نخواهد رسید و ما با همکاری کامل جامعه بینالمللی و بدون درگیر شدن در یک جنگ دیگر در خاورمیانه قادر به حصول به آن خواهیم بود».
وی در پاسخ به سوالی درباره انتقادات مبنی بر عدم استفاده از همه ابزارها از قبیل تهدید معتبر نظامی علیه ایران جواب داد: «فکر میکنم این انتقادات گمراهکننده و غلط است. ببینید دقیقا ما چه چیزی بدست آوردیم. ما همه مسیرهای ایران برای سلاح هستهای را مسدود کردیم و دلیل اینکه ما قادر به متحد کردن جامعه جهانی حول موثرترین رژیم تحریمها بودیم، تحریمهایی که اقتصاد ایران را فلج کرد و در نهایت آنها را به میز(مذاکره) کشاند به خاطر موافقت و توافق جهان با ما بود. این موضوع که دستیابی ایران به سلاح هستهای خطری بزرگ برای منطقه، متحدان ما و برای جهان خواهد بود. ما چنین نوع اجماعی را نداشتیم. به عنوان عضوی از معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای، استدلال آنها این بود که "ما حق داشتن برنامه صلحآمیز هستهای را داریم"».
اوباما ادامه داد: «ما به آنها گفتیم با توجه به رفتار گذشته شما و تردید و ظن شدید ما و شواهدی مبنی بر تلاشهایی برای نظامی کردن برنامه هستهایتان، فعالیتهای ثبات زدایی که در منطقه دارید و حمایتات از تروریسم، برای ما اینکه به حرف شما اعتماد کنیم، کافی نیست شما باید به ما ثابت کنید که تنها در حال ایجاد برنامه هستهای صلحآمیز هستید. در نتیجه همه این سیستمی که ما ساختیم بر اساس اعتماد نیست بلکه مبتنی بر مکانیسم قابل راستی آزمایی است».
وی گفت: «من اختلافات زیادی با رونال ریگان دارم اما آنچه من کاملا او را به خاطرش تحسین میکنم شناختن این واقعیت بود که شما قادر به راستی آزمایی یک توافق با امپراطوری شیطانی و اهریمنی بودید که مصمم به نابودی ما بود و یک خطر بسیار موجودیتی برای ما بود خطری بسیار فراتر از آنچه ایران قادر به آن خواهد بود. من اختلاف نظرهای بسیاری با ریچارد نیکسون داشتم اما او فهمید که یک احتمال در قبال چین برای اتخاذ مسیر متفاوت وجود داشت. شما این چیزها را آزمایش میکنید و تا زمانی که ما ظرفیت و توان امنیتی خود را حفظ میکنیم و توانایی خود برای پاسخ قاطع نظامی را زمانی که برای حفاظت از دوستان و متحدانمان ضروری باشد، کنار نمیگذاریم، این ریسکی است که باید آن را بپذیریم. این یک رویکرد عملگرایانه مبتنی بر عقل سلیم است و احمقانه نیست. این کار شناختن این موضوع است که اگر ما بتوانیم این اختلافات را بدون توسل به زور حل کنیم برای ما و مردم منطقه بسیار بهتر خواهد بود».
رئیسجمهور آمریکا همچنین در اظهاراتی بی اساس که بیشتر مردم ایران از قشرهای مختلف را مد نظر داشت ادعا کرد: «آنچه جالب است اینکه اگر شما به اتفاقات چند ماه اخیر نگاه کنید میبینید که مخالفان این توافق تندروها و کسانی هستند که بسیار روی حمایت ایران از تروریسم و رفتارهای ثبات زدای ایران در کشورهای همسایه آن و ضد آمریکایی و اسرائیلی بودن سرمایهگذاری کردهاند که این باید چیزی به ما بگوید چرا که آن تندروها در وضعیت جاری که ایران منزوی است سرمایهگذاری کردهاند و به خاطر این وضعیت قدرتمند و تقویت شدهاند. آنها تبدیل به تنها بازی موجود در شهر شدهاند. آنها نه تنها در امور نظامی حرف دارند بلکه از نظر اقتصادی هم قادر به استفاده از شرایط حول و حوش تحریمها هستند و بنیه قوی دارند در حالی که اگر شما یک پایگاه متفاوتی از افراد حاضر در تجارت و تبادلات اقتصادی در داخل ایران داشته باشید این مضوع شاید نحوه تفکر آنها درباره هزینهها و مخارج چنین رفتارهای ثبات زدا را تغییر دهد».
|
|
باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا پس از بیانیه مشترکی که توسط وزیر امور خارجه کشورمان و موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا قرائت شد به سخنرانی پرداخت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، وی با بیان این ادعا که یک دیپلماسی آمریکایی میتواند تغییر واقعی و معناداری را به وجود بیاورد، تغییراتی که کشور ما و دنیا را امنتر میکند، گفت: این توافق هماهنگ با سنت رهبری آمریکا در دنیا است.
اوباما ادامه داد: 50 سال پیش بود که کندی در مقابل مردم آمریکا ایستاد و گفت «هرگز از سر ترس مذاکره نکنید و هرگز هم نترسید از مذاکره کردن». او درباره لزوم مذاکره با شوروی صحبت میکرد که در جهت کاهش تکثیر سلاحهای هستهای بود. در آن زمان خطر احتمال وقوع یک جنگ بزرگ بین دو ابرقدرت بود.
وی گفت: من هر اقدام کنگره را که بخواهد جلوی اجرای موفقیتآمیز این توافق را بگیرد وتو خواهم کرد.
باراک اوباما در ادامه با بیان این که اکنون نیز موضوع در ارتباط با وجود سلاح هستهای در خاورمیانه است، ادعا کرد که آمریکا از موضع قدرت در این ارتباط مذاکره کرد تا جلوی گسترش تسلیحات هستهای را بگیرد.
نامبرده با اشاره به تعهدات ایران در توافق ایجاد شده و اطمینانی که جامعه بینالملل از فعالیتهای هستهای ایران دست پیدا خواهد کردو با بیان این که در این توافق خط قرمزها و پارادایمهای ما رعایت شده و تمام راههای دسترسی به سلاحهای هستهای بسته شده، گفت: در این توافق راههای راستی آزمایی فعالیتهای هستهای ایران درنظر گرفته شده و ایران نمیتواند پلوتونیومی تولید کند که لازمه ساخت سلاح هستهای است.
|
|
رئیس جمهور روسیه با استقبال از حصول توافق هستهای ایران و گروه 1+5 گفت: مذاکره کنندگان یک تصمیم قاطع به نفع ثبات و همکاری گرفتهاند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران( ایسنا)، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روز سه شنبه پس از اعلام دستیابی ایران و گروه 1+5 به توافق هستهای نهایی با انتشار بیانیهای که در وب سایت رسمی کرملین منتشر شده است، از حصول این توافق استقبال کرد و گفت: جهان اکنون میتواند یک نفس راحت بکشد.
وی همچنین در بیانیه خود آورده است: علیرغم تلاشها برای تحمیل سناریوهایی بر مبنای فشار مذاکره کنندگان یک تصمیم قاطع به نفع ثبات و همکاری گرفتهاند.
پوتین افزود: این توافق به افزایش همکاریهای هستهای صلحآمیز میان تهران و مسکو منجر خواهد شد و به مقابله با تروریسم در منطقه خاورمیانه کمک خواهد کرد.
|
|
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه توافق هستهای را که میان ایران و کشورهای 5+1 حاصل شد، تبریک گفت.
به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، بشار اسد با ارسال دو پیام به آیت الله العظمی «سید علی خامنهای» و «حسن روحانی» رهبر معظم انقلاب و رئیس جمهوری اسلامی ایران این دستاورد بزرگ را تبریک گفت.
در پیام اسد به رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران آمده است: جمهوری اسلامی ایران با دستیابی به توافق نهایی با گروه 5+1 در خصوص پرونده هستهای ایران این پیروزی عظیم را به دست آورد و خرسندم که از طرف ملت سوریه و خودم به حضرتعالی و ملت ایران این دستاورد تاریخی را صمیمانه تبریک بگویم.
رئیس جمهور سوریه افزود: بیگمان این توافق حاصل ایستادگی ملت ایران در برابر تحریمهای ظالمانهای است که بر جمهوری اسلامی ایران تحمیل شد ولی ملت ایران با وجود ظالمانه بودن، این تحریمها را به فرصتی برای افزایش توانمندیهای ذاتی خود بدل کرد.
رئیس جمهور سوریه ادامه داد: امضای این توافق به منزله نقطه تحول عظیمی در تاریخ ایران، منطقه و جهان و اعتراف صریح کشورهای جهان به مسالمت آمیز بودن برنامه هستهای ایران است که حقوق ملی خود را حفظ و بر حاکمیت و استقلال تصمیمات سیاسی جمهوری اسلامی ایران تأکید کردند.
در این نامه آمده است: ما اطمینان داریم که جمهوری اسلامی ایران بیش از پیش از آرمان ملتها حمایت و در راستای برقراری صلح و ثبات در منطقه و جهان فعالیت خواهد کرد.
وی در پیام به رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز ضمن ابراز خوشحالی دمشق از توافق هستهای، این توافق را نقطه عطف مهمی در تاریخ جمهوری اسلامی ایران و تاریخ روابط آن با کشورهای منطقه و جهان دانست.
در پایان این پیام آمده است که روزهای آتی شاهد ایفای نقش بیشتر سازنده ایران در حمایت از حقوق ملتها و برقراری صلح و روابط دوستانه میان کشورها خواهیم بود.
|
|
|
|
به گزارش خبرگزاری مهر، متن توافق به شرح زیر است:
مقدمه و مفاد عمومي
جمهوري اسلامي ايران و گروه ۱+۵ (چين، فرانسه، آلمان، فدراسيون روسيه، انگليس و ايالات متحده، و نماينده عالي اتحاديه اروپايي در امور خارجی و سیاست امنیتی)، در مورد اين برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تصميم گيري نمودند. اين برجام بازتاب یک فرآیند گام به گام بوده و مشتمل بر تکاليف متقابل به نحو مندرج در اين سند و پيوست هاي آن است که قرار است توسط شوراي امنيت مورد تاييد قرار گیرد.
اجراي کامل اين برجام موجب حصول اطمينان از ماهيت صرفا صلح آميز برنامه هسته اي ايران خواهد شد.
ايران مجددا تائيد ميکند که هيچگاه و تحت هيچ شرايطي در پي سلاح هاي هسته اي، توليد و يا به دست آوردن آنها نخواهد بود.
اجراي موفقيت آميز اين برجام ايران را قادر خواهد ساخت تا به طور کامل حق خود بر انرژي هسته اي جهت مقاصد صلح آميز را طبق مواد ذيربط معاهده عدم اشاعه هسته اي و همسو با تعهداتش در آن سند استيفاء نمايد و در نتيجه با برنامه هسته اي ايران همچون برنامه هر دولت ديگر غير دارنده سلاح هاي هسته اي عضو معاهده عدم اشاعه رفتار خواهد شد.
اين برجام موجب لغو جامع کليه تحريم هاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد و همچنين تحريم هاي چندجانبه و ملي مرتبط با برنامه هسته اي ايران و نيز شامل گام هايي براي ايجاد دسترسي در حوزه هاي تجارت، فناوري، مالي، و انرژي خواهد شد.
گروه ۱+۵ و ايران مجددا بر تعهد خود نسبت به اهداف و اصول ملل متحد به نحو مندرج در منشور سازمان ملل متحد تاکيد مي نمايند.
گروه ۱+۵ و ايران اذعان ميکنند که معاهده عدم اشاعه هسته اي کماکان مبناي اساسي رژيم عدم اشاعه هسته اي و رکن بنيادين پيگيري خلع سلاح هسته اي و استفاده هاي صلح آميز از انرژي هستهاي مي باشد.
گروه ۱+۵ و ايران بر عهده مي گيرند که اين برجام را با حسن نيت و در فضايي سازنده، بر مبناي احترام متقابل اجرا نمايند، و از هرگونه اقدام مغاير با نص، روح و هدف اين برجام خودداري نمايند. گروه ۱+۵ از تحميل الزامات مقرراتي و آئين نامه اي تبعيض آميز، به جايگزيني تحريم ها و اقدامات محدوديت سازي که مشمول اين برجام مي شوند، خودداري خواهند ورزيد. اين برجام بر پايه اجراي برنامه اقدام مشترک (توافق ژنو) که در تاريخ ۳ آذرماه ۱۳۹۲ در ژنو مورد توافق قرار گرفت، استوار مي گردد.
کميسيون مشترکي متشکل از گروه ۱+۵ و ايران به منظور نظارت بر اجراي اين برجام تشکيل خواهد شد و وظايف پيش بيني شده در اين برجام را ايفا خواهد نمود. کميسيون مشترک به موضوعات ناشي از اجراي اين برجام رسيدگي نموده و مطابق با مفادي که در پيوست مربوطه شرح داده شده است، عمل خواهد کرد.
از آژانس بینالمللی انرژي اتمي خواسته خواهد شد تا نسبت به اقدامات داوطلبانه مرتبط با هسته اي به نحو مورد توافق در اين برجام، نظارت و راستي آزمايي نمايد. از آژانس درخواست خواهد شد که به طور منظم به شوراي حکام، و آنگونه که در این برجام مقرر شده است به شوراي امنيت اطلاع رساني نمايد. کليه قواعد و مقررات مربوطه به آژانس در خصوص حفاظت از اطلاعات توسط کليه طرفهاي دخیل به طور کامل رعايت خواهد شد.
کليه مفاد و اقدامات مندرج در اين برجام صرفاً براي اجراي آن بين گروه ۱+۵ و ايران مي باشد و نميبايست به منزله ايجاد رویه براي هيچ دولت ديگری، يا براي اصول بنيادين حقوق بين الملل و حقوق و تعهدات وفق معاهده عدم اشاعه هسته اي و سایر اسناد مربوطه، و همچنين اصول و رويهاي شناخته شده بین المللی تلقي گردد.
به جزئيات فني اجراي اين برجام در پيوست هاي اين سند پرداخته مي شود.
اتحاديه اروپايي، کشورهاي گروه ۱+۵ و ايران در چارچوب اين برجام، به نحو مقتضي در زمينه مصارف صلح آميز انرژي هستهاي همکاري کرده و در طرح هاي مربوط به همکاري هاي هسته اي صلح آميز که مشترکا توسط طرفين تعيين مي شوند، از جمله از طريق مشارکت آژانس، تعامل خواهند نمود.
گروه ۱+۵ پيشنويس قطعنامه تاييدکننده اين برجام را براي تصويب به شوراي امنيت ارائه خواهد کرد که تاکید می نماید که انعقاد این برجام نشانگر یک دگرگونی بنیادین در بررسی این موضوع توسط شورای امنیت بوده و تمایل شورا برای برقراری یک رابطه جدید با ایران را اعلام می نماید. اين قطعنامه شوراي امنيت، همچنين لغو تمامي مفاد وضع شده وفق قطعنامه هاي قبلي شوراي امنيت از روز اجرا؛ ایجاد برخی محدودیت های خاص؛ و خاتمه بررسی موضوع هسته ای ایران توسط شورای امنیت سازمان ملل ۱۰ سال پس از روز توافق برجام را مقرر خواهد نمود.
مفاد پيش بيني شده در اين برجام براي دوره هاي زماني مربوطه به شرحي که خواهد آمد و جزئيات آن در پيوست ها ذکر شده است، اجرا خواهد شد.
گروه ۱+۵ و ايران هر دو سال يک بار، يا در صورت نياز زودتر، به منظور بازنگری و ارزيابي پيشرفت صورت گرفته، و اتخاذ تصمیمات مقتضی با اجماع، در سطح وزير دیدار خواهند نمود.
ايران و گروه ۱+۵ اقدامات داوطلبانه زير را در چارچوب زماني که جزئيات آن در اين برجام و پيوست هاي آن تشريح گرديده است، اتخاذ خواهند نمود:
|
|
به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران ظهر شنبه 6 تیر ماه به منظور شرکت در مذاکرات جاری هستهای وارد وین محل برگزاری این مذاکرات شد. جان کری وزیر خارجه آمریکا نیز جمعه شب وارد وین شده بود.
هشتمین دور رایزنیهای هستهای در راستای نگارش پیش نویس برنامه جامع اقدام مشترک از روز چهارشنبه 27 خرداد ماه در سطح معاونان در شهر وین در جریان است.
هفت روز از مذاکرات هستهای در حالی گذشت که شاهد 8 دور مذاکرات وزرای خارجه ایران و آمریکا و نیز مذاکرات دو جانبه ایران با طرفهای روسی، انگلیسی، فرانسوی، آلمانی و نیز مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بودیم.
هشتمین روز مذاکرات با خود دهمین دور مذاکرات دو جانبه ایران و آمریکا، صالحی و مونیز و نیز مذاکرات ظریف و آمانو را به همراه داشت. آخرین دقایق این روز از مذاکرات با سخنان عراقچی همراه بود که در خصوص همزمانی برداشته شدن تحریمها و اقدامات ایران صحبتهایی انجام داد و اینکه این توافقنامه با تصویب شورای امنیت رنگ جدیتری به خود خواهد گرفت.
سفر آمانو به تهران از دیگر رویدادهای مهم این روزها بود. ظریف در پایان روز هفتم نیز در پیامی تصویری خطاب به 1+5 به آنها توصیه کرد دست از دشمنی بردارند و رویکردی معقول در پیش گیرند.
نهمین روز مذاکرات با دو دور مذاکرات ایران و آمریکا و نیز کنفرانس خبری کری به پایان رسید.
روز دهم مذاکرات شاهد دیدارهای ظریف با همتایان آمریکایی و روس همراه بود و نیز مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا. همچنین اولین نشست عمومی ایران و 1+5 نیز در ساعات پایانی روز دوشنبه برگزار شد.
در روز یازدهم که گویا سختترین روزهای مذاکرات بود طرفین سخن از تصمیم سیاسی راندند و یکدیگر را به گرفتن یک تصمیم سخت ترغیب میکردند. وزرای خارجه چین، فرانسه و روسیه وین را ترک کردند تا به پایتختهایشان برگردند اما طی روزهای آینده باز خواهند گشت زیرا مذاکرات تا روز جمعه تمدید شده است.
دوازدهمین روز مذاکرات با دیدارهای دو جانبه و چند جانبه و نیز بیانیه کری پایان یافت. بیانیهای که در آن وزیر خارجه آمریکا عنوان کرد: اگر تصمیمات سختی اتخاد نشود حاضریم بازگردیم.
سیزدهمین روز مذاکرات شرایط دو هفته گذشته را تغییر داد. اوضاع به گونهای پیش میرفت که طرف آمریکایی رو به تهدید آورده و اعلام کرد که حاضر است در صورت نرسیدن به اهدافش به واشنگتن بازگردد. اوباما نیز شانس توافق را کمتر از 50 درصد خواند تا نشان دهد آمریکا در مسیر پروپاگاندای خود از هیچ مهرهای بی بهره نمیماند.
نشست 4 ساعته صالحی و مونیز، دیدار ظریف و کری و دیدارهای جداگانه با وزیر خارجه فرانسه و نیز رئیس تیم مذاکره کننده هستهای روس از جمله تحولات روز چهاردهم مذاکرات بود.
|
|
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، ولادیمیر پوتین که در نشست خبری در شهر یوفا و در حاشیه اجلاس سران بریکس و سازمان همکاری های شانگهای سخن می گفت، تصریح کرد: ما خواستار رفع تحریم ها علیه ایران هستیم، سوال این است که چه تحریمی و چه زمانی باید رفع شود؟
وی افزود: ما خواستار آن هستیم تا هر زمان که توافق جامع بدست آمد، در سریع ترین زمان تمامی تحریم ها هم رفع شوند.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که ایران و گروه ۱+۵ به سرعت به راه حلی برای رسیدن به توافق نهایی دست یابند.
این اظهارات در حالی مطرح می شود که روز پنجشنبه ولادیمیر پوتین میزبان حسن روحانی رییس جمهور ایران بود و با وی درباره مذاکرات جاری هسته ای در وین اتریش گفت و گو کرد.
رییس جمهور روسیه همچنین با بیان اینکه بعد از رفع تحریم ها علیه ایران، صادرات نفت تهران افزایش خواهد یافت، گفت: ایران بعد از رفع تحریم ها تولید نفت خود را افزایش خواهد داد و با افزایش تولید نفت این کشور، اقتصاد جهانی باید خود را با شرایط جدید تطبیق دهد و تقاضا بالا خواهد رفت.
ایران و گروه ۱+۵ متشکل از آمریکا، روسیه، انگلیس، فرانسه، چین و آلمان در وین اتریش در حال مذاکره بر سر نگارش متن توافق جامع هسته ای بر مبنای راه حل های بدست آمده در مذاکرات ۱۳ فروردین لوزان سوئیس هستند.
امروز همچنین اعلام شد که دوره توافق موقت هسته ای بین ایران و قدرت های بزرگ با هدف تداوم مذاکرات جاری تا پایان روز دوشنبه ۲۲ تیرماه تمدید شده است.
جان کری به خبرنگاران حاضر در محل مذاکرات هستهای در وین گفت: در حال حاضر می توانیم بگوییم که در گفت و گوهای امروز پیشرفت هایی نسبت به قبل داشته ایم.
وی همچنین فضای مذاکرات را «بسیار سازنده» توصیف کرد.
در همین حال ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا نیز که برای سفری یک روزه به لیسبون پرتغال رفته بود، به وین بازگشت و در پیامی در شبکه اجتماعی توییتر نوشت: اکنون زمان بازگشت به کار است، به سختی مشغول کار هستیم تا به یک توافق خوب برسیم.
کاخ سفید نیز اعلام کرد که آمریکا و دیگر کشورهای مذاکره کننده با ایران تا هیچ گاه به اندازه امروز به توافق جامع هسته ای نزدیک نبوده اند.
| |
وب : | |
پیام : | |
2+2=: | |
(Refresh) |
|